Nazad na rubriku   Nazad na rubriku

Održano drugo amatersko vinarsko guvno

Srpska vina na dalmatinski način PDF Štampa El. po≈°ta
 

vitezivi-novog-vinskog-reda-Jankovic-Stojana U Centru Sava u Beogradu, poslednjih dana marta održana je druga humanitarna manifestacija Amatersko beogradsko vinarsko guvno u organizaciji Udruženja građana „Ravni Kotari”. Gotovo 1.000 okupljenih imalo je priliku da uživa u vinskom „ručnom radu” tridesetak vinara amatera koji su svoju ljubav prema proizvodnji vina i umešnost doneli iz Dalmacije tokom ratnih godina.

pobedniciIako je reč o ljudima koji se vinom ne bave radi zarade, manifestacija je bila upravo to - visoko profesionalna. Počevši od stručnog ocenjivačkog žirija kojim je rukovodila somelijer Đurđa Katić, i sama poreklom iz Ravih Kotara, preko dodela priznanja najboljima, pa do zanimljive kulturno-zabavne fešte uz učešće velikog broja folkloraša u tradicionalnim i originalnim nošnjama.

Ovogodišnja fešta održana u Press centru organizovana je velikim zalaganjem Miroslava Alavanje i Nevena Jokića, predsednika Udruženja građana "Ravni Kotari" koji su u dogovoru sa četiri vinska viteška reda iz Srbije organizovali svečano osnivanje novog reda „Janković Stojan”. Položena je svečana zakletva vitezova vina, gde je Miša Čirić, kao jedan od najviših po rangu u Srbiji, na tradicionalni način, štapom od drveta loze, ustoličio Miroslava Alavanju u velikog majstora vinskog viteškog reda „Janković Stojan”. Alavanja je dobio i tradicionalnu lentu i dalmatinsku kapu, a proglašena su i još četiri vinska viteza.

kud- Ova, druga po redu manifestacija pokazala je da se ukupan kvalitet vina podigao, što je dokaz da predavanja, uputstva i ocenjivanje koje smo radili lane daju rezultate - izjavila je Đurđa Katić nakon dodele priznanja najboljima.

A za najbolje su proglašeni: Džaleta Smiljan za vino Cabernet Souvignon 2012 u kategoriji crvenih vina, Marko Bogdan za vino Zlatni dukat u kategoriji belih i Đordje Škarić i Miloje Lazarević za Rose od sorte cabernet franc.

Već je zakazano naredno okupljanje, dogodine, kad će se vinarima amaterima poreklom iz Dalmacije ili Republike Srpske pridružiti i vinski amateri iz čitave Srbije, ali i vinski profesionalci, od kojih je ove godine, recimo, Vinarija Bogunović iz Zemuna, dala svoju podršku.

cilic-predavanje Održana su dva predavanja. Miša Cilić, član žirija, govorio je na temu „nedostaci mane i kvarenje vina”. Tema je namerno izabrana sa osvrtom i akcentom na probleme uočene na prošlogodišnjem ocenjivanju vina, a generalno je zaključak da se mora voditi još više računa o higijeni u podrumu i o zaštiti vina. Drugo predavanje održao je najbolji somelijer Srbije i takođe član žirija Minja Petrović, a tema je bila vinski bon-ton.
fotke: Aca Bojković

 

ekipaPrisutni učesnici većinom ne poseduju sopstvene vinograde, već grožđe kompletno kupuju. Zanimljivo da je prošlogodišnji pobednik ove smotre, Duško Jokić, uspeo da zasadi svoj vinograd i to u Dalmaciji. Angažovao je tehnologa i prešao u profesionalce, pa se ove godine nije nadmetao na Vinskom gumnu. Možda je priča još interesantnija ako napomenemo da je njegov tehnolog Dragana, ujedno bivši enolog podruma Kovačević iz Iriga, a vina koja rade su organska. Međutim, Jokić je jedan je od retkih koji se toliko razvio i prešao u profesionalce.

Konačno, ovakvi događaji su od velike važnosti za vinare amatere koji ovde imaju priliku da razmene iskustva, dobiju stručnu procenu vina i savete koji će im pomoći da proizvedu još kvalitetnija vina, a sva prikupljena sredstva namenjena su socijalno odgovornim projektima u zavičaju vinara.

Janković Stojan je bio čuveni uskočki vođa u Ravnim Kotarima u XVII veku. Po ovom zapovedniku tvrđave Ostrovica koji se istakao u sukobima sa Turcima i danas nosi naziv jedna kula. A gde je tu veza sa vinom? Pogledajte samo početak narodne pesme Ženidba Janković Stojana koja veli:

Vince piju trideset Senjana,
Baš u kuli Janković Stojana.
Šinu vince u bijelo lice...

 

Preneseno sa http://www.vino.rs/vinske-prie/937-srpska-vina-na-dalmatinski-nacin.html#.UVpqqbnTV7M.facebookNazad na rubriku   Nazad na rubriku

Pošalji komentar

Komentar

OCJENI PRILOG arrow grade 1 grade 2 grade 3 grade 4 grade 5
Prosječna ocjena: 0 Ukupno glasova: 0

Najpopularnije galerije


oglasi bottom arrow
Find more about Weather in Benkovac, RH